Vrije kennis

De informatierevolutie en de komst van het internet hebben meer mensen dan ooit toegang gegeven tot vrije informatie. Maar de democratisering van kennis en cultuur staat onder druk.

Toegang tot kennis en cultuur vergroot de creativiteit, is goed voor het onderwijs en de wetenschap, werkt bevrijdend voor mensen in onderdrukte posities en is de basis van vrije meningsvorming en kritisch debat. Het is een handvat voor zelfontplooiing.

De economie is steeds meer gebaseerd op informatie. Dat is goed nieuws omdat informatie vrijwel gratis te vermenigvuldigen en te delen is. De Piratenpartij wil de democratisering van kennis en cultuur doorzetten en de verworven toegang tot informatie beschermen.

We staan voor een open internet waar alle individuen, organisaties en bedrijven gelijke toegang toe hebben. Ook verouderde wetten staan toegang tot kennis en cultuur in de weg. Het auteursrecht was ooit bedoeld om auteurs te beschermen maar beschermt nu vooral de belangen van distributiebedrijven en de copyright-industrie. Patenten waren ooit bedoeld om innovatie te beschermen. Nu staat patentrecht de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in de weg.

De Piratenpartij zet zich in voor een goede toegang tot kennis en cultuur.

Dit is waarom we ons in de Tweede Kamer gaan inzetten voor:

  • Het verkorten van commercieel auteursrecht om kunst en cultuur toegankelijker te maken en auteurs te beschermen voor de copyright-industrie.
  • Het sterk beperken van medische en biologische patenten om innovatie en toegang tot medicijnen te vergroten.
  • Een internet waar landsgrenzen geen rol spelen.
  • Het bevorderen en beschermen van in gemeenschap beheerde ‘commons’ (gemeenschapsgoederen zoals vrije software, cultuur, octrooi-pools en educatief materiaal).

 

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail