PPNL Facebook profile photo - AncillaHet recht op zelfbeschikking is voor lijsttrekker Ancilla van de Leest een van onze belangrijkste burgerrechten. De vrijheid om je eigen keuzes te kunnen maken – en daaraan verbonden het recht op privacy – is daarmee voor haar het belangrijkste kernpunt van de Piratenpartij.

Sinds 2012 zet ze zich fulltime in voor juist díe rechten die burgers beschermen tegen de willekeur en bemoeienis van overheden en bedrijven. In 2014 kon je voor het eerst op haar stemmen, bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Ancilla woont in Amsterdam, maar is geboren en getogen in Antwerpen en Rotterdam. Het gymnasium verruilde ze er voor een opleiding visuele vormgeving, om op haar 18e te kiezen voor een carrière als fotomodel onder pseudoniem Ancilla Tilia. Dat pseudoniem liet ze in 2011 als haar officiële voornaam registreren.

Ancilla van de LeestVanaf 2004 is Ancilla als zzp’er werkzaam, als ondernemer op het internet. Wat begon vanuit een liefde voor kunst – als wereldwijd succesvol model – werd tot een studie van het recht op zelfbeschikking en de rechten van een artiest onder verouderde copyrightwetgeving.

Vanuit haar bedrijf breidde ze haar werk als fotomodel uit naar producer en actrice en daarna ook naar presentatrice en columniste. Ook trad ze op in diverse programma’s op televisie, zoals in Popoz, ‘Expeditie Robinson’ en in ‘de Slimste Mens’.

“Mijn inzet voor het recht op privacy als burgerrecht komt voort uit de aanval er op door bedrijven als Facebook en Google. Hun verdienmodel is gebaseerd op het verzamelen en verkopen van informatie van mensen. Als we privé-informatie van mensen als verhandelbaar product toestaan, dan maken we daarmee mensen tot koopwaar.”

Photo shoot met AncillaTussen 2012 en 2013 werkte Ancilla voor de organisatie voor digitale burgerrechten, Bits of Freedom. “Mijn inzet voor het recht op privacy als burgerrecht komt voort uit de aanval er op door bedrijven als Facebook en Google. Hun verdienmodel is gebaseerd op het verzamelen en verkopen van informatie over mensen. Als we privé-informatie van mensen als verhandelbaar product toestaan, dan maken we daarmee mensen tot koopwaar. Het is trouwens niet alleen dat; de oude politiek laat het gewoon gebeuren! Ze missen de kennis, kunde en een historisch besef van wat er kan gebeuren als jouw gegevens in verkeerde handen vallen.”

“De ‘war on cash’ gaat verder dan vechten voor het recht om anoniem betalingen te kunnen doen: het is ook een strijd voor de stabiliteit van het financiële systeem, een strijd die verder gaat dan onze landsgrenzen.”

De onthullingen door Edward Snowden maakten voor Ancilla duidelijk dat betekenisvolle verandering vanuit de politiek zélf moest komen.

Ancilla van de Leest, lijsttrekker Piratenpartij tijdens de VrijheidscollegesAncilla is autodidact op het gebied van digitale burgerrechten en privacy, maar ook in wereldpolitiek en economie. Ze zegt: “De ‘war on cash’ gaat verder dan vechten voor het recht om anoniem betalingen te kunnen doen: het is ook een strijd voor de stabiliteit van het financiële systeem, een strijd die verder gaat dan onze landsgrenzen”. Ze is een veelgevraagd keynote-speaker op congressen en verzorgt lessen over privacy.

Ancilla is vanaf 2016 werkzaam als ‘Lead Privacy Advisor’ bij een groot detacheringsbedrijf, nadat ze het certificaat ‘Data Protection Officer’ behaalde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Lijsttrekker

In het voorjaar van 2016 ging een serie van debat-avonden in Nederland (Pirates on Tour) vooraf aan haar verkiezing tot lijsttrekker: “De leden hebben mij in overgrote meerderheid het mandaat gegeven om de komende vier jaar vanuit Den Haag te strijden voor onze idealen. Ik ben trots op dat vertrouwen. En die strijd is keihard nodig. Samen met alle Nederlandse Piraten gaan wij ervoor zorgen dat burgerrechten ook in de toekomst gewaarborgd blijven.”

computerpowerAncilla schreef in de zomer van 2016 mee aan het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij, op de hoofdstukken ‘Economie, financiën en banken’, ‘Vluchtelingen’ en ‘Ministerie van digitale infrastructuur’, want: “We zijn zeker geen one issue-partij, maar de digitalisering van onze samenleving is verweven in alle aspecten ervan en is daarmee een core issue”.

“We zijn zeker geen one issue-partij, maar de digitalisering van onze samenleving is verweven in alle aspecten ervan en is daarmee een core issue.”

Binnen de Piratenpartij ligt haar focus op het creëren van een welkome en respectvolle plek voor iedereen die mee wil doen. De keuze voor Ancilla als lijsttrekker van de Piratenpartij bleek een keuze voor het versterken van de ‘grassroots’/‘bottom up’ beweging die de Piratenpartij is: “Ik wil de beste ideeën van Nederland omzetten in realiteit, vanuit het parlement in Den Haag. Dat is de plek waar we het verschil kunnen gaan maken. Maar ik kan jouw stem daar alleen versterken, als jij je stem laat horen”.

–- Ancilla van de Leest