Dave Borghuis

Dave Borghuis kieslijst
Dave gaat voor Profiel 2. Hij is lid sinds april 2014.

Ik ben Dave Borghuis, 47 jaar, softwareontwikkelaar en actief in diverse vrijwilligersorganisaties.

Al als twaalfjarige jongen was ik bezig met computers en naast mijn werk ook erg geïnteresseerd in alles wat met (digitale) techniek te maken heeft.

 

In Enschede heb ik in de loop van de tijd diverse initiatieven opgericht, zoals Privacy Enschede (2014), hackerspace TkkrLab, Stamgast Privacycafé (BOF), Coderdojo en (natuurlijk) Piratenpartij Enschede.

 

Computers en digitale technieken hebben sinds hun ontstaan een steeds grotere vlucht genomen en worden met de dag belangrijker voor ons dagelijks leven. Helaas lopen zowel de wetgeving als de sociale normen en waarden (voor bedrijven en overheden) nog hopeloos achter. Vandaag de dag wordt elke handeling die je uitvoert gevolgd door één of meer digitale devices, zoals je eigen mobiel, je eigen TV, bewakingscamera’s et cetera.

 

Je kunt je hiertegen wel beschermen, maar hiervoor moet je meestal veel moeite doen of afzien van bepaalde gemakken. Zonder technische en wettelijke maatregelen zal een ieder die kans krijgt alles van je registreren. Het zou een goede zaak zijn dat nieuwe technologische ontwikkelingen ook rekening houden met morele waarden: wat is wenselijk, en worden historisch opgebouwde rechten gerespecteerd. Wij zijn in het huidige digitale tijdperk gegarandeerde rechten zoals briefgeheim, privacy, en anoniem reizen kwijtgeraakt. Het wordt hoog tijd dat we deze rechten weer terugkrijgen, door onder andere betere wetgeving op privacy en moreel besef bij overheden en bedrijven.

 

De eerste stappen zijn al gezet met meldplicht datalekken en uitspraak van Tweede Kamer van het belang van encryptie. De PPNL is een van de weinige politieke partijen die internet en techniek snapt. Ik wil me voor de PPNL inzetten om deze in de Tweede Kamer te krijgen.