Alex Straver

Even voorstellen

Alex Straver
Alex staat nummer vier op de kieslijst. Hij is lid sinds 2013.

Ik ben Alex Straver, 37 jaar, Groninger, getrouwd en vader van 3 kinderen. Sinds 2013 ben ik lid van de Piratenpartij. Ik heb mij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 ingezet als lijsttrekker van de Piratenpartij Groningen. Na de verkiezingen ben ik woordvoerder geworden voor de Piratenpartij Groningen. Op dit moment ben ik voorzitter van de Piratenpartij Groningen. Kom eens naar een kroegmeet in Groningen als je mij in het levendelijf wil ontmoeten.

Voor mijn inkomen ben ik rijksambtenaar en werk als projectleider voor de Dienst ICT uitvoering (DICTU) van het Ministerie van Economische Zaken. Ik werk voornamelijk in Assen, maar reis het hele land door. Ik ervaar met enkele regelmaat de stress die de Tweede Kamer of Brussel veroorzaakt door een belofte te doen die het ICT systeem (nog) niet aankan, of een kostenbesparing verzint die meer kost om het uit te voeren dan het ooit zal opleveren.

Waar sta ik voor

Van alle Piratenkernpunten past burgerrechten het beste bij mij. Als ik zie hoe afgelopen 15 jaar onze burgerrechten zijn afgebroken maak ik mij grote zorgen. In de jaren 40 van de vorige eeuw heeft de bezetter onze burgerrechten met voeten getreden. Na de bevrijding werd duidelijk dat je voorzichtig om moet gaan met de gegevens  die je registreert. Ook de Identificatieplicht werd door de bevrijde Nederlanders beschouwd als oppressief middel. In 1994 werd dit middel opnieuw ingevoerd voor de meest extreme gevallen. In 2005 maakte deze plaats voor de huidige Wet op de identificatieplicht. En net als toen is het nu vanaf 14 jaar verplicht om een identificatiebewijs te kunnen tonen.

Het is een burgerrecht om veilig in je huis te kunnen
wonen

In Groningen kennen wij het fenomeen aardbeving. Een door de mens opgewekte aardbeving. Het bedrijf dat deze aardbevingen genereert is de NAM. De overheid bepaalt hoeveel gas de NAM uit de bodem mag halen middels het gasbesluit. Waar het fout gaat is de aansprakelijkheid. De overheid heeft de NAM aangesteld als verantwoordelijke en de NAM moet het regelen met de gedupeerden. De NAM is een commercieel bedrijf dat op winst uit is. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de NAM probeert om zo min mogelijk geld uit te keren. Er zijn inmiddels al 100.000 mensen met aardbevingsschade die te maken krijgen met de NAM en haar beleid. Het is een burgerrecht om veilig in je huis te kunnen wonen. De overheid zou daarom de schade van de burgers moeten compenseren en deze verhalen bij de NAM.

Als ik met Ancilla in de kamer kom wil ik mijn expertise gebruiken om ICT binnen de overheid beter in te zetten waar het voor bedoeld is. De burger helpen en niet om klakkeloos data op te slaan. Simpelweg een wet invoeren gaat ons niet beschermen. We moeten er zorg voor dragen dat ons grootste burgerrecht: privacy en daarmee onze veiligheid gewaarborgd wordt door juist gegevens niet op te slaan en data niet te koppelen.