Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


justitie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

justitie [2015/11/08 00:21]
0.0.0.0 aangemaakt
justitie [2015/11/11 17:03] (huidige)
theyosh
Regel 1: Regel 1:
 ====== Justitie ====== ====== Justitie ======
  
-__TOC__ 
 ===== Europees Gerechtshof ===== ===== Europees Gerechtshof =====
 Hoewel er in de EU een drietal gerechtshoven opgericht zijn (ECtHR - Europese Hof voor de Rechten van de Mens, CJEU - Courts of Justice of the European Union, UPC - Unified Patent Court, patentrecht),​ is er slechts één, het ECtHR, toegankelijk voor burgers van de EU. Dus burgers kunnen alleen op basis van schendingen van de Universele Rechten van de Mens (EVRM) hun overheid aanklagen over nationale wetgeving. Toetsing van wetten aan de Nederlandse grondwet is in diezelfde wet verboden ([[http://​www.denederlandsegrondwet.nl/​9353000/​1/​j9vvihlf299q0sr/​vgrnfcwz08zv|GW120]]:​ //De rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en verdragen.//​). In andere landen, zoals in Duitsland, bestaat wél een grondwettelijk hof dat wetgeving op verzoek van burgers kan toetsen aan de grondwet. Hoewel er in de EU een drietal gerechtshoven opgericht zijn (ECtHR - Europese Hof voor de Rechten van de Mens, CJEU - Courts of Justice of the European Union, UPC - Unified Patent Court, patentrecht),​ is er slechts één, het ECtHR, toegankelijk voor burgers van de EU. Dus burgers kunnen alleen op basis van schendingen van de Universele Rechten van de Mens (EVRM) hun overheid aanklagen over nationale wetgeving. Toetsing van wetten aan de Nederlandse grondwet is in diezelfde wet verboden ([[http://​www.denederlandsegrondwet.nl/​9353000/​1/​j9vvihlf299q0sr/​vgrnfcwz08zv|GW120]]:​ //De rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en verdragen.//​). In andere landen, zoals in Duitsland, bestaat wél een grondwettelijk hof dat wetgeving op verzoek van burgers kan toetsen aan de grondwet.
Regel 10: Regel 9:
  
 ===== Europese regelgeving ===== ===== Europese regelgeving =====
-[[Bestand:European_Court_of_Human_Rights.jpg|right]]De Piratenpartij pleit voor een uitgebreide en algemene wetgeving ter bescherming van personen die kwesties blootleggen die in het algemeen belang zijn, zoals corruptie, misbruik van voorkennis, ethiek of schendingen van de mensenrechten.+{{ :wiki:​european_court_of_human_rights.jpg?200|}} 
 +De Piratenpartij pleit voor een uitgebreide en algemene wetgeving ter bescherming van personen die kwesties blootleggen die in het algemeen belang zijn, zoals corruptie, misbruik van voorkennis, ethiek of schendingen van de mensenrechten.
  
 Europese burgers worden niet meer meer uitgeleverd aan landen die het internationaal strafhof niet erkennen. Een eerlijke rechtsgang moet gegarandeerd kunnen worden voor iedereen. Europese burgers worden niet meer meer uitgeleverd aan landen die het internationaal strafhof niet erkennen. Een eerlijke rechtsgang moet gegarandeerd kunnen worden voor iedereen.
justitie.1446938514.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2015/11/08 00:21 door 0.0.0.0