Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


auteursrecht

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
auteursrecht [2015/11/08 00:21]
0.0.0.0 aangemaakt
auteursrecht [2015/11/14 11:05] (huidige)
theyosh
Regel 1: Regel 1:
 ====== Auteursrecht ====== ====== Auteursrecht ======
  
-__TOC__ 
 Zonder de ontelbare ideeën, ontwerpen en culturele uitingen van mensen die ons voor zijn gegaan zou onze samenleving nooit mogelijk zijn geweest. De kinderen van nu leren in een paar jaar waar onze voorouders duizenden jaren over deden. Om al onze kennis, cultuur en vaardigheden mee te kunnen geven aan de volgende generatie is het nodig om het delen van informatie, ontwerpen en ideeën zo simpel mogelijk te maken. Auteursrecht moet zo beperkt mogelijk beschermend werken omdat met die bescherming ook uitsluiting ontstaat. [[http://​www.criticalcopyright.com/​Geller-Copyright_Crisis_Principles.pdf|(Geller 2008)]] Idealiter dient het auteursrecht om een investering (binnen redelijke termijn) terug te verdienen. Het gratis verspreiden van informatie voor niet-commercieel gebruik zou niet beperkt moeten worden. (Creative Commons 2006) Zonder de ontelbare ideeën, ontwerpen en culturele uitingen van mensen die ons voor zijn gegaan zou onze samenleving nooit mogelijk zijn geweest. De kinderen van nu leren in een paar jaar waar onze voorouders duizenden jaren over deden. Om al onze kennis, cultuur en vaardigheden mee te kunnen geven aan de volgende generatie is het nodig om het delen van informatie, ontwerpen en ideeën zo simpel mogelijk te maken. Auteursrecht moet zo beperkt mogelijk beschermend werken omdat met die bescherming ook uitsluiting ontstaat. [[http://​www.criticalcopyright.com/​Geller-Copyright_Crisis_Principles.pdf|(Geller 2008)]] Idealiter dient het auteursrecht om een investering (binnen redelijke termijn) terug te verdienen. Het gratis verspreiden van informatie voor niet-commercieel gebruik zou niet beperkt moeten worden. (Creative Commons 2006)
  
Regel 13: Regel 12:
  
 De Piratenpartij eist daarom dat kopiëren, bewaren, gebruiken en verschaffen van toegang tot literaire en artistieke werken voor niet-commerciële doeleinden niet alleen moet worden gelegaliseerd,​ maar door de wet beschermd en actief gepromoot moet worden. Iedereen moet in staat zijn om zonder dreiging met juridische stappen of censuur te genieten van ons cultureel erfgoed en dit te delen. De Piratenpartij eist daarom dat kopiëren, bewaren, gebruiken en verschaffen van toegang tot literaire en artistieke werken voor niet-commerciële doeleinden niet alleen moet worden gelegaliseerd,​ maar door de wet beschermd en actief gepromoot moet worden. Iedereen moet in staat zijn om zonder dreiging met juridische stappen of censuur te genieten van ons cultureel erfgoed en dit te delen.
-{{#ev:youtube|xMj_P_6H69g|360|right|Amanda palmer: The art of asking}}+ 
 +{{ youtube>xMj_P_6H69g| }} 
 ===== Commerciële monopolies ===== ===== Commerciële monopolies =====
 Het commerciële monopolie, gegeven door het auteursrecht,​ moet worden hersteld naar een redelijke termijn Het commerciële monopolie, gegeven door het auteursrecht,​ moet worden hersteld naar een redelijke termijn
auteursrecht.1446938514.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2015/11/08 00:21 door 0.0.0.0