Matchfixing in de verkiezingen

De FIFA is corrupt en daar spreken we dan schande van. Maar als er een voetbaltoernooi is wordt er wél netjes geloot wie tegen wie mag spelen en de voetbalvelden zijn niet alleen voorbehouden aan de grote clubs.

Rico Brouwer
Rico Brouwer

Hoe anders is het in de Nederlandse verkiezingen voor de Tweede Kamer: matchfixing in Nederland.

In Nederland mag je de ‘kwalificatiewedstrijden’ overslaan als je al in de Tweede Kamer zat, ongeacht de puinhoop die je er van hebt gemaakt. Nieuwe partijen moeten eerst in tientallen gemeentehuizen honderden handtekeningen zetten en een borg betalen van €11.250. De Piratenpartij wil het juist makkelijker maken om mee te kunnen doen op het toernooi dat landelijke verkiezingen heet, de Piratenpartij is voor meer keuze.

Op 3 februari bepaalde de kiesraad dat er 28 partijen, waaronder de Piratenpartij, aan alle voorwaarden voldoen om mee te doen aan de verkiezingen van 15 maart. Bij een toernooi zou dan de loting volgen: wie speelt tegen wie en in welke arena? Laat daar maar op een gelijk speelveld zien wat je in huis hebt!

Maar dit is hoe het in Nederland gaat:

De NOS bepaalt wie er mee mag spelen en wie tegen wie speelt (wie er op TV komt in debatten). Nodigt de NOS je niet uit, dan moet je dus zelf maar ‘een potje op straat spelen’.

ProDemos

Stemwijzers zoals die van ProDemos bepalen hoe vaak een stemadvies wordt uitgebracht op een gevestigde partij en hoe vaak op een nieuwe partij. De standaard instelling van die stemwijzer is dat nieuwe partijen niet worden meegenomen in het advies. De Kiesraad stelt dat er 28 partijen meedoen, de NOS en ProDemos denken daar anders over. Op die manier werd ook de tafelschikking bij de presentatie van de stemwijzer bepaald.

Gevestigde partijen voorgesorteerd
Gevestigde partijen voorgesorteerd

Niet via loting maar nieuwe partijen aan de kant in een hoekje, Rutte in het midden. Niks loting, niks eerlijk toernooi. Matchfixing.

Het Nederlandse parlement, de regering, Rutte als premier, zouden de hoeders moeten zijn van gelijke kansen voor alle deelnemers aan de verkiezingen. Zij als geen ander moeten de spelregels bewaken dat iedereen die meedoet precies dezelfde middelen tot zijn beschikking heeft. Dat bewaken is hun werk.

ProDemos is mede gefinancierd door George Soros, diezelfde buitenlandse miljardair die de JA campagne van de Nederlandse regering financierde bij het Oekraïne referendum. ProDemos lanceerde gisteren de stemwijzer.nl

De stemwijzer lijkt je een gemanipuleerd stemadvies te geven. Hier kun je zien hoe vaak bepaalde adviezen worden gegeven. De manier waarop de stemwijzer haar advies uitbrengt is niet transparant en daarmee niet op voorhand betrouwbaar. De Piratenpartij vindt transparantie essentieel, het is een van onze kernpunten. Controleerbaarheid van democratische processen bepaalt de kwaliteit en daarmee het vertrouwen dat je er in kan hebben. ICT beleid met daarin open software en security by design zijn kernpunten voor de Piratenpartij.

NOS verkiezingsdebat

De lijsttrekker van de Piratenpartij werd uitgesloten van de loting voor het NOS verkiezingsdebat. Van de 28 deelnemende partijen zijn bij de NOS sommige partijen kennelijk gelijker dan anderen. De loting bij de NOS verliep niet eerlijk, de gevestigde partijen protesteerden er niet tegen.

Ancilla van de Leest was wél de nacht vóór de presentatie van de stemwijzer tussen twee en vier uur op de radio. Dat werd een heel goed interview. Je kan het hier terugluisteren, via internet. Het internet is de straat waarop we moeten spelen, waarop we ons verhaal moeten vertellen? Dan is dat de plek waar deze verkiezingen worden gewonnen of verloren. De digitale straat. Daar is de Piratenpartij. Maar ook bij jou in de straat zijn we komende weken. We praten daar met jou, willen horen van jou waar jij mee zit en hoe jij denkt dat het beter kan. Samen gaan we dat na 15 maart vanuit de Tweede Kamer doen. Wij informeren onszelf waar we kunnen en vragen jou het zelfde te doen.

Ancilla bij de presentatie van de stemwijzer
Ancilla bij de presentatie van de stemwijzer

Informeer jezelf óók over de stemwijzer van ProDemos, dat kan hier.
Informeer jezelf over de onzuivere manier waarop de NOS de debatten organiseert en de manier waarop de gevestigde partijen hier mee omgaan. Laat jezelf horen als je het daarmee niet eens bent. Het is jouw volksvertegenwoordiging, maar samen kunnen we haar fixen.

Aan ProDemos: maak de algoritmes van je stemwijzer bekend
Aan NOS: doe je loting voor debatten opnieuw. Kijk naar hoe de FIFA dat doet, daar kan je nog van leren.

De Piratenpartij staat op lijst20. Stem voor Democratie 2.0 op 15 maart.

Dit is ons programma: https://programma.piratenpartij.nl/

Gebruikte bronnen:

https://www.invetek.nl/de-voorlopige-uitslag-van-de-stemwijzer/

Interview Ancilla op Radio 1

http://nos.nl/artikel/2156180-loting-nos-verkiezingsdebatten-verricht.html

http://nos.nl/artikel/2125938-soros-leaks-zeker-4-9-miljoen-euro-naar-nederlandse-organisaties.html

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail