2016, een terugblik van de Piratenpartij

Tweeduizendzestien was een bewogen jaar. Volgens mij zijn nog nooit zoveel mensen het erover eens geweest dat het niet echt een best jaar was. Maatschappelijke onrust, oorlogen, polarisatie en onverwachte politieke wendingen. En alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, vielen ook de pophelden bij bosjes. Het moge duidelijk zijn: 2017 kan en moet beter!

Maar er gebeurden ook een hoop dingen waar we met de Piratenpartij met plezier op terug kijken.

Zo kreeg ik een prachtige baan aangeboden bij Brunel als Lead privacy Advisor. Onlangs heb ik een interview voor hen mogen doen met NSA-klokkenluider Bill Binney. Om met zo’n dapper, strijdbaar en bovengemiddeld intelligent persoon aan tafel te mogen zitten was zeker een hoogtepunt.

Na in mei een aantal landelijke debatrondes tussen de kandidaten overleefd te hebben, werd ik op onze Algemene Ledenvergadering tot mijn verrassing verkozen als nummer 1 op de lijst. Het mediacircus begon meteen volop; Interviews met het Parool, de Volkskrant, Trouw, AD, Bright TV en we kwamen een paar keer langs bij Radio 1 en BNR. Ook was ik te gast in Pakhuis de Zwijger voor debatavond met het thema “Land van mijn Dromen”.

Door al deze aandacht groeide de Piratenpartij opeens snel! We kregen vele nieuwe leden en vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Dit zorgde ervoor dat we razendsnel in een professionaliseringsslag terecht kwamen. Daardoor ontstond ook meteen de noodzaak om onze interne communicatie naar een hoger plan te trekken. Dat niet iedereen zich ertoe geroepen voelde hieraan mee te werken heb je waarschijnlijk terug kunnen lezen in de media. Gelukkig is inmiddels gebleken dat deze veranderingen binnen de partij goed hebben uitgepakt.

Ondertussen werd er keihard verder gewerkt aan het crowdsourcen van ons partijprogramma, dat we inmiddels met trots kunnen presenteren. Iedereen werd uitgenodigd mee te discussiëren over partijpunten via ons liquid feedback platform Loomio. Een unicum binnen een politieke partij!

Vanuit onze bottom-up beweging initieerde een enkele Piraat ons project blijfuitmijndossier.nl om het medische beroepsgeheim te redden.

congresMedio oktober organiseerden we ons allereerste grote Piratencongres in Utrecht. Het was een geweldig evenement met diverse (internationale) sprekers. Daar werd onze volledige kieslijst verkozen. Het was een mooie gelegenheid voor Piraten om elkaar beter te leren kennen en voor nieuwsgierige aspirant-Piraten om kennis te komen maken.

Eind oktober ging ik op bezoek bij onze IJslandse collega’s, waar de verkiezingen al in volle gang waren. Birgitta Jónsdóttir maakte volgens de peilingen een serieuze kans op het premierschap en Nederlandse media snapten er niks van. De IJslanders bleken de corruptie en het gebrek aan transparantie van hun regering flink zat. En zo werd de Piratenpartij de tweede grootste partij van IJsland met 10 zetels. Een grote opsteker voor de 40+ andere landen waar de Piratenpartij actief is. Leuk weetje: Ook in de Amerikaanse staat Massachusetts werd Piraat Aaron James verkozen.

Nog een bijzonder momentje: de PPNL liep in oktober vooraan bij de gigantische demonstratie tegen schimmige handelsverdragen als TTIP, CETA en TiSA. Onder de 8000 demonstranten waren ook de Consumentenbond, de FNV, Greenpeace, Milieudefensie en Foodwatch van de partij.

Ondertussen raakte ook RTLZ geïnteresseerd in ons verhaal: ik was te gast bij het nieuwe programma van Van Liempt om het te hebben over ontwikkelingen met Wikileaks en schreef mijn eerste opiniestuk over privacy in het algemeen voor hun online platform. Ook verschenen er verschillende opiniestukken van Piraten in de Volkskrant..

Startpage had de enige echte Edward Snowden zover gekregen een live interview te doen met de bioscoopzaal, bij de première van Oliver Stone’s film ‘Snowden’ in Amsterdam. Ik deed een interview met Nieuwsuur over de politieke implicaties van deze klokkenluider’s onthullingen.

Tussen de bedrijven door deed ik een aantal keynotes en praatjes: voor de Vrijheidscollege’s in het begin van het jaar, de Universiteit Leiden, Reinvent Money, de Infosecurity beurs, de Nacht van de Dictatuur, Orodev in Zweden en Domcode in Utrecht.

volkskrantDe verkiezingen in Amerika leidde tot veel discussie in onze eigen media over het gebrek aan vrouwelijk leiderschap in de politiek. Zodoende werd ik uitgenodigd voor een aantal interviews hierover met onder andere de Volkskrant. Ik werd genomineerd voor de Viva400 awards, waarbij elk jaar de 400 meest inspirerende vrouwen van Nederland in het zonnetje worden gezet.

Ook voor het feministische platform Vileine deed ik op Museumnacht een praatje over zelfbeschikking. Dit naar aanleiding van mijn stuk op Joop.nl over de Schiphol bodyscanners, dat elke zomervakantie weer goed gerecycled wordt.

In één week deed ik interviews met zowel Geenstijl als Mama’s van Halal.

De laatste maand van het jaar mochten we aanschuiven bij RTL Late Night voor een discussie over de nieuwe hackwet. De media zijn langzamerhand wakker aan het worden, er is een hoop gaande op het gebied van digitale wetgeving. Ook RTL Boulevard kwam langs voor onze mening over het nieuwe plan om bankgegevens te delen met derden. Die wij dan ook graag gaven.

Nog een hoopgevend feit was dat De Correspondent’s boek “Je hebt wél iets te verbergen” heel erg goed verkocht werd. Ik werd door de schrijvers Dmitri Tokmetzis en Maurits Martijn gevraagd om een stukje bij te dragen voorin het boek. Wat mij betreft een hele eer! Ik deed samen met de schrijvers mee met de Grote Privacy Test op de NPO, die een hele week in het teken van dit belangrijke onderwerp stond.

Als afsluiter van 2016 werd ik geïnterviewd door Vice’s vrouwenplatform Broadly, en stond ik op de cover van Vrij Nederland als progressief tegengeluid. Alle media-aandacht voor onze partij heeft mijn verwachtingen ontzettend overtroffen. Ik ben erg dankbaar voor alle Piraten die zich het afgelopen jaar hebben ingezet. Wat ons betreft was dit nog maar een aanloopje. Op naar mooie campagne en een spectaculaire overwinning in 2017!

Een eerlijker democratischer Nederland dat ook oog heeft voor digitale burgerrechten?
Jouw keuze!

Sluit je aan bij onze beweging!
Inmiddels meer dan 1000 Piraten gingen je voor.
https://lidworden.piratenpartij.nl/

Informeer jezelf, en anderen
https://programma.piratenpartij.nl/

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
https://piratenpartij.nl/nieuwsbrief/

Wissel ideeën uit met andere Piraten bij een lokale kroegmeeting
https://piratenpartij.nl/kalender/

Geen tijd om mee te helpen? Doneer!
Liefst in Bitcoin, natuurlijk.
https://tk2017.piratenpartij.nl/donaties/

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail