Digitale inbraakpreventieweken: Hoe jij en je gezin het slachtoffer worden van de hackpolitie

In november lanceert de Piratenpartij, parallel aan de nationale inbraakpreventieweken, de digitale inbraakpreventieweken. Elke dag geven we een tip over veilig internetten. Wekelijks behandelen we een wijdverbreid misverstand over digitale veiligheid. Deze week ontmantelt Alex Straver de mythe dat de hackwet er is om je te beschermen.

Elke dag zitten jij en je gezin achter de computer. Nietsvermoedend alles te doen wat je achter je computer kan doen. De crimineel heeft al gecontroleerd wie jullie zijn. Hij heeft jullie op de cam bekeken en je stem gehoord. Je gebruikersnamen en wachtwoorden zijn bekend en worden verkocht op de zwarte markt. Als je gelukt hebt wordt je computer nu alleen maar aan een botnetwerk toegevoegd. Nu zal jou apparaat opdrachten van andere criminelen accepteren.

En zo ben jij slachtoffer

De Piratenpartij heeft al veel aandacht besteed aan de hackwet. Die wet waarin de politie op onze telefoons, tablets en computers mag inbreken. Ze mogen zelfs de data die erop staat vernietigen. Dit gaat allemaal onder het motto: “Om terroristen en pedofielen te pakken”. Wat ze niet vertellen is dat ze juist de deur open zetten voor terroristen, criminelen en pedofielen.

Hackende politie maakt de wereld onveiliger

Hoe kan het dan onveiliger worden als de politie ons beschermd door de slechteriken te hacken zul je jezelf nu afvragen. De politie hackt met speciale software die gekocht worden van een particuliere bedrijven. Kortom ze halen hun spullen om te hacken van de markt. Diezelfde markt waar ze ook kritiek op hebben. Deze markt is afhankelijk van geheimhouding. Zodra een lek bekend wordt, door bijvoorbeeld een ethische hacker, zal de fabrikant zo snel mogelijk een fix uitbrengen om het lek te dichten. Lekken bekend maken bij de leverancier en na de fix ook openbaar maken zorgt ervoor dat onze telefoons, tablets en computers veilig blijven tegen criminelen.

Criminelen hacken nu al computers en doordat de politie hetzelfde gereedschap wil gaan gebruiken is het ineens hun grootste vriend geworden. Ze zijn zelf immers op de hoogte van de methodes die tegen ze gebruikt kunnen worden, maar hun slachtoffers nog niet.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail